zdjęcie makowca na talerzu

Makowiec z bitą śmietaną

Ciekawa propozycja ma makowiec z bitą śmietaną. Przepyszna masa makowa pomiędzy puszystym biszkoptem, pod pierzynką z bitej śmietany. Tak przepyszne, wykwintne ciasto idealnie pasuje do wszystkich, nie tylko wyjątkowych okazji.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na biszkopt:

  • 7 całych jajek
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 190 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 300 g maku
  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g cukru
  • aromat migdałowy
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Składniki na bitą śmietanę:

  • 330 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • 4 – 5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajamy wzdłuż na połowę.

Jeżeli mamy mak niemielony musimy go najpierw zagotować (postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu), przecedzić, wystudzić i zmielić dwa razy.

Jeżeli mamy mak mielony, to zalewamy go gorącą wodą i parzymy około 10 minut, odcedzamy i studzimy. Zimny mak łączymy z jajkami, mąką ziemniaczaną i aromatem. Mieszamy do połączenia składników.

Na małym ogniu rozpuszczamy na patelni margarynę razem z cukrem. Mieszamy od czasu do czasu. Jak się połączą dodajemy mak (wymieszany z innymi produktami) i mieszamy. Dodajemy bakalie i mieszamy (orzechy włoskie kroimy na kawałki, rodzynki zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 10  min następnie odsączamy). Mieszając od czasu do czasu zostawiamy masę na małym gazie, do momentu pojawienia się bąbli powietrznych. W trakcie gotowania masa zacznie gęstnieć.




Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia, zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta. Do środka wkładamy upieczony jeden placek biszkoptu. Nasączamy go ponczem (wymieszane ze sobą woda z cukrem i likierem amaretto). Robimy to łyżką, po całej powierzchni.

Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepłą masę makową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie, gdy masa makowa już prawie wystygła, w misce ubijamy śmietankę kremówkę na pół sztywno, z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę (żelatynę rozrabiamy we wrzątku i studzimy). Żelatynę dodajemy cienkim strumieniem do bitej śmietany, cały czas mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Bitą śmietanę wylewamy do blaszki na masę makową i przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który również nasączyliśmy  ponczem.

Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową, którą przygotowaliśmy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady mlecznej i mleka. Wierzch możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa makowy i bita śmietana stężały.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Grażyna
Grażyna
1 rok temu

Czy gotowa masa z puszki może byc do tego ciasta