W maleńkiej kulce zawarty wspaniały smak czekoladowo-orzechowy. Charakteru smakołykowi nadaje połączenie masy mlecznej z kakaem, herbatnikami maślanymi i orzechami włoskimi obtoczonymi w wiórkach kokosowych.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 100 g mleka w proszku
- 130 g cukru pudru
- 2 – 3 łyżki kakao
- 70 g orzechów
- 300 g herbatników
- 5 łyżek mleka
- Kilka kropli olejku (waniliowego lub migdałowego)
- 80 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Następnie w misce ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy cukier puder, mleko w proszku, kakao, olejek zapachowy, mleko w płynie. Zmieniamy końcówki miksera na haki i dodajemy orzechy, a na końcu herbatniki. Teraz formujemy małe kulki około 25 g obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chowamy do lodówki na około 6 godz. Z przepisu wychodzi około 40 kulek.
Smacznego!
Przepis video