Chyba każdy wie jak smakują cukierki „krówki”. Niesamowity i niezapomniany smak od wielu wielu lat. Mając w pamięci ten smak, przygotowaliśmy ciasto o równie niezapomnianym i niesamowitym smaku, na bazie tych właśnie cukierków. Warstwa krakersów urozmaica doznania smakowe, a budyń nadaje charakteru.
Czas przygotowania 25 min
Składniki :
- 900 g cukierków krówek
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
- 150 g masła
- 120 g orzechów włoskich
- opakowanie krakersów (175 g)
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
- 4 – 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Na gazie stawiamy garnek z masłem, które roztapiamy. Dodajemy krówki i 500 ml mleka. Często mieszamy i czekamy, aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. W międzyczasie pozostałą część mleka (200 ml) rozrabiamy z budyniami. Gdy masa zacznie się gotować, wlewamy mleko z budyniami, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń się zagotuje, wtedy wsypujemy orzechy włoskie (orzechy możemy dodać jakie lubimy) i gotujemy jeszcze kilka minut. Masę odstawiamy na chwilkę na boku.
Foremkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy krakersy, które zalewamy jeszcze gorącą masą krówkową. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa
Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli mlecznej i polewamy nią nasze ciasto. Takie ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!
Przepis video