zdjęcie ciasta

Krówkowiec

Chyba każdy wie jak smakują cukierki „krówki”. Niesamowity i niezapomniany smak od wielu wielu lat. Mając w pamięci ten smak, przygotowaliśmy ciasto o równie niezapomnianym i niesamowitym smaku, na bazie tych właśnie cukierków. Warstwa krakersów urozmaica doznania smakowe, a budyń nadaje charakteru.

Czas przygotowania 25 min

Składniki :

  • 900 g cukierków krówek
  • 700 ml  mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
  • 150 g masła
  • 120 g orzechów włoskich
  • opakowanie krakersów (175 g)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
  • 4 – 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Na gazie stawiamy garnek z masłem, które roztapiamy. Dodajemy krówki i 500 ml mleka. Często mieszamy i czekamy, aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. W międzyczasie pozostałą część mleka (200 ml) rozrabiamy z budyniami. Gdy masa zacznie się gotować, wlewamy mleko z budyniami, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń się zagotuje, wtedy wsypujemy orzechy włoskie (orzechy możemy dodać jakie lubimy) i gotujemy jeszcze kilka minut. Masę odstawiamy na chwilkę na boku.

Foremkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy krakersy, które zalewamy jeszcze gorącą masą krówkową. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli mlecznej i polewamy nią nasze ciasto. Takie ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *