zdjęcie ciasta

Kokosowa kremówka Reni

Łatwe w przygotowaniu bardzo pyszne ciasto trzy warstwowe. Z bardzo delikatnym budyniem i warstwą kokosową, która nadaje ciastu niesamowity smak i aromat.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Cisto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 170 g margaryny

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (opakowanie po 40 g)
  • 100 g masła

Warstwa kokosowa:

  • 230 g cukru
  • 330 g wiórek kokosowych
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: margaryna + cukier, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jajka. Ciasto schłodzić w zamrażalce ok.30 min.

Masa budyniowa: połowę mleka zagotować z masłem, a w pozostałym rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka. Masę przestudzić i wylać na wyłożone na blachę ciasto.

Masa kokosowa: margarynę rozpuszczamy i schładzamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Gdy składniki się połączą dodajemy wiórki i cienkim strumieniem wlewamy margarynę.  Wszystko razem delikatnie mieszamy.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wykładamy po całej długości blaszki. Wylewamy masę budyniową i równomiernie rozkładamy, a potem masę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40-45 minut. Studzimy ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godz.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze