Łatwe w przygotowaniu bardzo pyszne ciasto trzy warstwowe. Z bardzo delikatnym budyniem i warstwą kokosową, która nadaje ciastu niesamowity smak i aromat.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Cisto:
- 280 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 170 g margaryny
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 opakowania budyniu śmietankowego (opakowanie po 40 g)
- 100 g masła
Warstwa kokosowa:
- 230 g cukru
- 330 g wiórek kokosowych
- 250 g margaryny
- 4 jajka
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto: margaryna + cukier, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jajka. Ciasto schłodzić w zamrażalce ok.30 min.
Masa budyniowa: połowę mleka zagotować z masłem, a w pozostałym rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka. Masę przestudzić i wylać na wyłożone na blachę ciasto.
Masa kokosowa: margarynę rozpuszczamy i schładzamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Gdy składniki się połączą dodajemy wiórki i cienkim strumieniem wlewamy margarynę. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wykładamy po całej długości blaszki. Wylewamy masę budyniową i równomiernie rozkładamy, a potem masę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40-45 minut. Studzimy ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godz.
Smacznego!
Przepis video