zdjęcie ciasta

Karpatka z kremem z bitej śmietany

Karpatka to jedno z bardziej znanych ciast. Dwa płaty ciasta parzonego połączonego kremem z bitej śmietanki. Ciasto proste w wykonaniu i w smaku, ale przez to zachwycające. Tak jak Karpaty są ozdoba Polski tak i Karpatka może być ozdobą niejednego popołudnia.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min

Składniki na ciasto parzone:

  • 300 ml wody
  • 170 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g masła
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na krem z bitej śmietany:

  • 600 ml śmietanki kremówki (30 – 36%)
  • 400 g serka mascarpone
  • 90 g cukru pudru

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:

W rondelku, na małym ogniu, gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu, mając garnek nadal na małym ogniu, stopniowo dodajemy mąkę pszenną ze szczyptą soli, cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zestawiamy z gazu i zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem, dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia.  Miksujemy, aż masa będzie jednolita.

Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę ciasta wykładamy do formy prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Ciasto rozkładamy po całej powierzchni foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 20 min. Po upieczeniu foremkę wyciągamy z piekarnika i ściągamy z ciasta papier do pieczenia. Z drugą połową  ciasta robimy to samo co z pierwszą.

Gdy mamy już przyszykowane dwa blaty ciast, zabieramy się za robienia kremu z bitej śmietany.

Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno (chcesz wiedzieć którą śmietankę wybrać, żeby dobrze się ubiła? Jeśli tak przeczytaj artykuł „Wielki Test Śmietanek Kremówek” ). Następnie dodajemy cukier puder . Próbując bitą śmietanę, możemy sprawdzić czy ilość cukru jest dla nas odpowiednia. Po wymieszaniu cukru pudru z ubitą śmietanką, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Osoby lubiące masy bardziej zwarte mogą dodać do masy żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobione w 80 ml wrzątku i przestudzone). Żelatynę z masą wymieszać krótko, tylko tyle, żeby składniki połączyły się ze sobą.

Krem z bitej śmietanki wykładamy na jeden blat ciasta, a drugim przykrywamy, lekko dociskając. Przed spożyciem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego, a ja zabieram się do delektowania  tym przepysznym ciastem.

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *