Jabłko – owoc często używany w pieczeniu. Dziś kolejna jego odsłona. Połówki jabłek otoczone w cieście. Niby szarlotka niby wykwintny wypiek. Ciasto proste w przygotowaniu, a jednak smaczne i wyraziste w smaku.
Czas przygotowania 55 min
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (2 x 175 g)
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 6 jabłek
- cynamon
- cukier trzcinowy
Składniki na lukier:
- 4 łyżki przegotowanej wody
- cukier puder
Wykonanie:
Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, margarynę oraz serki homogenizowane. Wszystko siekamy nożem lub mieszamy mikserem, żeby składniki wymieszać. Następnie ciasto szybko zagniatamy dłońmi. Dzielimy na dwie części owijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i pozbywamy się gniazd.
Wyjmujemy z zamrażalnika jeden kawałek ciasta. Na stolnicy, obficie obsypanej mąką, rozwałkowujemy go na placek o wielkości około 30 – 33 cm. Na ciasto, w odstępach, wykładamy 12 połówek jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem oraz cukrem trzcinowym. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą połówkę ciasta, rozwałkowujemy ją i przykrywamy jabłka.
Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C, pieczemy przez około 30 min, do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Lukier przygotowujemy z około 4 łyżek wody, do której dosypujemy cukier puder, ciągle mieszając, aż uzyskamy szklisty, biały i lejący się lukier.
Smacznego!
The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku
Przepis video