zdjęcie deseru

Deser kawowy z bitą śmietaną

Nie wyobrażamy sobie popołudnia bez kawy. A może zamienić kawę na mały deser kawowy. Czyli taka kawa w innym wydaniu z dodatkiem ekstra w postaci bitej śmietany. Nie sposób się oprzeć.

Składniki na 4 szklanki lub pucharki po 230 ml

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 4 osób

Składniki na kawę:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • 400 ml wrzątku do kawy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:

  • 150  ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Opcjonalnie fix do śmietany

Wykonanie:

Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki kawy oraz 4 łyżeczki cukru (kawę oraz cukier dodajemy tyle ile lubimy). Wszystko zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia. Następnie do kawy dodajemy przestudzoną żelatynę, którą rozrobiliśmy wcześniej w 100 ml wrzątku. Wszystko dobrze mieszamy i rozlewamy do czterech szklanek lub pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Jeżeli mamy kłopot z ubiciem śmietany (w zależności od producenta śmietany i jakości) możemy dodać fix do śmietany, wtedy bez problemu śmietana ładnie się bije. Przed końcem ubijania śmietany dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę, żeby składniki ze sobą się połączyły.

Śmietanę przekładamy do szklanek, pucharków na stężałą kawę. Wierzch oprószamy prawdziwą kawą mieloną.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze