zdjęcie deseru

Deser “Brzoskwiniowa krówka”

Pyszny pucharek pełen słonecznego smaku brzoskwiń oraz bitej śmietany o smaku krówki. Wszystko schłodzone i delikatne. W sam raz na upalne dni.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składnik:

  • 400 g brzoskwiń (z puszki lub świeżych)
  • 200  g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Wykonanie:

Brzoskwinie rozdrabniamy blenderem na mus. Jeżeli używamy świeżych brzoskwiń przed blendowaniem musimy obrać ze skórki oraz usunąć pestki. Do musu dodajemy cukier. Najlepiej spróbujmy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru, wedle własnych upodobań. Następnie dodajemy żelatynę, rozpuszczoną w 80 ml wrzątku i wystudzoną.  Wszystko dobrze mieszamy. Mus rozlewamy po równo do 4 szklanek/ pucharków (pojemność jednego pucharka, użytego w przepisie, to 270 ml). Wstawiamy do lodówki na 30 min, żeby mus stężał.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Jeżeli mamy kłopot z ubiciem śmietany (w zależności od producenta śmietany i jakości) możemy dodać dwa fixy do śmietany, wtedy bez problemu śmietana ładnie się  ubije. Przed końcem ubijania śmietany dodajemy 200 g masy krówkowej i ubijamy jeszcze przez chwilę, żeby składniki ze sobą się połączyły.

Śmietanę przekładamy do szklanek, pucharków, a wierzch możemy udekorować kawałeczkami brzoskwiń.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze