Kto nie lubi ciasta z owocami? Dziś szybki i prosty przepis na bardzo dobre ciasto z owocami: malinami, śliwkami, rabarbarem. Mało pracy, a dużo przyjemności z jego jedzenia.
Czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 230 g cukru (około 1 szklanki)
- 400 g mąki pszennej (około 2,5 szklanki)
- 30 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
- 400 g malin lub innych owoców
- cukier puder
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i ucieramy do momentu, kiedy jajka zmienią kolor. Dodajemy roztopioną margarynę i miksujemy. Następnie po kolei dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy do wymieszania wszystkich składników. Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce.
Ciasto wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C na 30 min. Jeśli patyczek będzie suchy tzn., że ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Przepis video
Bardzo dobry przepis na szybkie i smaczne ciasto! Dziękuję 🙂