zdjęcie ciasta i wafelków grześiek

Ciasto z Grześkami (na zimno)

Oto przepis jak łatwo zamienić smaczną przekąskę w równie smaczne ciasto. Bita śmietana „podkręcona” wafelkami „Grześkami”, na warstwie herbatników przełożonych dżemem. Grzech nie spróbować…

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

  • 600 ml mleka 3,2%
  • 3 opakowania bitej śmietany „Śnieżki”
  • 8 wafli czekoladowych „Grześki”
  • 4 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu malinowego
  • 1,5 opakowania herbatników maślano – kakaowych (opakowanie po 250 g)

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy warstwą dżemu malinowego. Dżem przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Blaszkę ostawiamy na chwilę.

Do miski wlewamy zimne mleko z lodówki i ubijamy mikserem, wsypując trzy opakowania śnieżki. Ubijamy, aż masa zrobi się gęsta (zamiast śnieżki możemy użyć  600 ml śmietanki kremówki 30%, wtedy ze składników przepisu pomijamy mleko i dodajemy cukier puder). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojone w kawałeczki 6 wafelków typu Grzesiek. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 80 ml wrzątku. Mieszamy mikserem, aż żelatyna dokładnie się rozprowadzi po całej masie.

Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Rozprowadzamy po całej powierzchni i równamy górę. Górę posypujemy dwoma pokrojonymi na małe kawałeczki wafelkami typu Grzesiek. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.

Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *