zdjęcie ciasta na talerzu

Ciasto wuzetka

Ciastko wuzetka królowa w warszawskich kawiarniach. Popularne w całej Polsce, dzięki delikatnemu biszkoptowi i lekkiej, jak chmurka bitej śmietanie. Pięknie wyglądający deser, niezbyt skomplikowany, jednakże pyszny. Teraz możemy zrobić go sami w domu i zachwycić gości.

Czas przygotowania  55 min
Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bitą śmietanę:
  • 900 ml śmietany kremówki 36%
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny + 10 łyżek wody
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
 Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych
 Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie, bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 24-38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Potem wyciągamy z blaszki i zdejmujemy papier ze spodu biszkopta. Z biszkoptu ścinamy wierzchnią warstwę i dzielimy na dwa równe placki.

Bita śmietana

Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na około 10 min do przestudzenia. W międzyczasie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę.

Składamy ciasto

Składanie ciasta. Górny placek biszkoptu kładziemy na spód (dolny placek biszkoptu posłuży nam na górę i tym sposobem uzyskamy ładną równą powierzchnię). Biszkopt nasączamy ponczem. Powidłami śliwkowymi smarujemy spód. Śmietanę równomiernie rozkładamy po całej powierzchni po warstwie powideł (około 1/5 zostawimy do dekoracji). Przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Ten placek też nasączamy ponczem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.



Polewa czekoladowa

Następny etap to polewa czekoladowa. Przygotowujemy ją z czekolady i mleka. Podgrzewamy je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Jeżeli polewa będzie za gęsta dodajemy mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Tak przygotowaną czekoladą polewamy górę ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady.

Przed dekoracją z bitej śmietany ciasto dzielmy na równe kwadraty. W naszym przypadku wyszły 3 na 5 kwadraty (kwadrat o wymiarach 6,5 cm). Rękawem cukierniczym robimy na każdym ciastku rozetkę.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze