Deser złożony z warstw biszkoptów i bitej śmietany wymieszanej z serkiem mascarpone. Tak tak proponujemy sławny deser Tiramisu, którego nie trzeba reklamować. Pozostaje mi życzyć naprawdę niezapomnianych wrażeń smakowych.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 700 ml śmietany kremówki (30%)
- 700 g serka mascarpone
- 350 ml mocnej kawy
- 70 ml likieru amaretto
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej zalewamy 350 ml wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy z likierem amaretto.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty maczamy z obu stron w kawie z amaretto, którą wcześniej przyszykowaliśmy i wykładamy na spód foremki.
W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę. Gdy śmietana zaczyna robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej ubijamy mikserem, aż masa zrobi się gęsta (masy jest dużo wiec musimy uważać, żeby dobrze wymieszać śmietanę ze spodu miski z serkiem mascarpone). Masę dzielimy na dwie równe części.
Pierwszą części masy wykładamy na biszkopty, równo rozprowadzając po całej powierzchni. Masę przykrywamy drugą warstwą biszkoptów, zamaczanych w kawie z amarreto. Na nie wykładamy drugą część masy. Powierzchnię ładnie równamy i posypujemy obficie kakao. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Przepis video