zdjęcie ciasta

Ciasto Tiramisu

Deser złożony z warstw biszkoptów i bitej śmietany wymieszanej z serkiem mascarpone. Tak tak proponujemy sławny deser Tiramisu, którego nie trzeba reklamować. Pozostaje mi życzyć naprawdę niezapomnianych wrażeń smakowych.

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 700 ml śmietany kremówki (30%)
  • 700 g serka mascarpone
  • 350 ml mocnej kawy
  • 70 ml likieru amaretto
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

4 łyżki kawy rozpuszczalnej zalewamy 350 ml wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy z likierem amaretto.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty maczamy z obu stron w kawie z amaretto, którą wcześniej przyszykowaliśmy i wykładamy na spód foremki.

W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę. Gdy śmietana zaczyna robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej ubijamy mikserem, aż masa zrobi się gęsta (masy jest dużo wiec musimy uważać, żeby dobrze wymieszać śmietanę ze spodu miski z serkiem mascarpone). Masę dzielimy na dwie równe części.

Pierwszą części masy wykładamy na biszkopty, równo rozprowadzając po całej powierzchni. Masę  przykrywamy drugą warstwą biszkoptów, zamaczanych w kawie z amarreto. Na nie wykładamy  drugą część masy. Powierzchnię ładnie równamy i posypujemy obficie kakao. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze