Delikatny kakaowy biszkopt, przełożony kremami z masy budyniowej, a w środku pyszna wkładka kokosowa! Wierzch zdobią pyszne rodzynki w czekoladzie. A w skrócie: słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach, delikatne to właśnie ciasto “Puszek”
Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki na biszkopt:
- 7 jaj
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wkładkę kokosową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe (op. 40 g)
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 puszka ananasa w zalewie
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
- 200 g rodzynek
Dodatkowo do nasączenia biszkoptu:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiane przez sito). Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160-170°C. Dla pewności, na koniec pieczenia, sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym, piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Na koniec odkrawamy wierzchnią warstwę biszkoptu oraz tniemy na dwie równe połowy.
Wkładka kokosowa
Białka ubić na sztywno i cały czas ubijać, stopniowo dodawać cukier, następnie proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy tylko tyle żeby wiórki połączyły się z pianą. Ciasto wylać do tej samej blachy, w której piekliśmy biszkopt i piec około 30 min w temperaturze 160-170°C, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Masa budyniowa
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Sok z ananasa wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą tak, aby była cała szklanka płynu. Płyn przelewamy do miseczki do której dodajemy budynie, żółtka jaj, mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie z mąkami i cały czas mieszamy, aż do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Na koniec dodajemy drobno pokrojonego ananasa i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykonanie polewy
2 tabliczki czekolady i 6 łyżek mleka dajemy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i zrobi się szklista i błyszcząca. Teraz dodajemy 200 g rodzynek, które wcześniej zalaliśmy wrzątkiem i odstawiliśmy na 10 min, a następnie odsączyliśmy z wody. Tak przygotowane rodzynki dodajemy do rozpuszczonej czekolady i wszystko dobrze mieszamy.
Składanie ciasta
Górną połówkę biszkoptu kładziemy na deskę lub blaszkę i nasączamy woda wymieszaną z cukrem. Na nasączony biszkopt wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kokosową wkładką. Następnie wykładamy pozostały krem, a na wierzch kładziemy drugi blat biszkoptowy i jego również nasączamy wodą z cukrem. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową z rodzynkami. Smacznego!
Zapraszamy również na wersję pierwszą togo pysznego ciasta Ciasto puszek
Przepis video