Ciasto pełne aromatu, z dodatkiem soku z pomarańczy oraz otartej skórki pomarańczowej. Jest to ciasto ucierane, wiec bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Całość dopełnia orzeźwiający lukier pomarańczowy. Pamiętaj, jeżeli spróbujesz ciasto, to nie skończy się tylko na jednym kawałku…
Czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 270 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 200 g cukru
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
- 5-6 łyżek soku z pomarańczy
- Cukier puder
Wykonanie:
Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier i ucieramy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z pomarańczy oraz sok i chwilę miksujemy, żeby składniki się połączyły. Masa wygląda jak by się zważyła, ale tak nie jest. Nie martwmy się tym. Robimy dalej, czyli dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Teraz mieszamy już tylko łyżką. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 38 cm i rozprowadzamy po całej powierzchni, równając wierzch. Pieczemy w temperaturze 170°C (grzałki góra, dół), przez około 20 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Gdy patyczek będzie czysty, wyciągamy ciasto i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i ściągamy papier do pieczenia. Teraz zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier przygotowujemy z soku z pomarańczy i cukru pudru. Do miseczki z sokiem z pomarańczy dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Lukier musi być płynny i lejący, by łatwo się rozprowadził po cieście. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia lukru.
Smacznego!
Przepis video