zdjęcie ciasta

Ciasto pijak

Bardzo fajne ciasto dla pełnoletnich smakoszy. Zawiera alkohol 🙂 Pyszny spód makowo – kokosowy, z budyniową masą, z dodatkiem wódki lub likieru. Wszystko przykryte herbatnikami oblanymi czekoladą z wiórkami kokosowymi. Chyba nie trzeba więcej słów zachęty, żeby zrobić to ciasto?

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na spód:

  • 150 g suchego maku
  • 6 białek
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Masa budyniowa: 

  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 opakowania budyniu waniliowego (4 x 40 g)
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 łyżek adwokatu lub wódki

Polewa: 

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka

Dodatkowo: 

  • 1 paczka herbatników (ok. 200 g, 23 sztuki)
  • wódka do nasączania herbatników
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mak mieszamy z wiórkami kokosowymi, a następnie mieszankę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ubitą pianą. Ciasto wylewamy na foremkę 24 x 38 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 -25 min w temperaturze 160-170°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu:

Miksujemy na gładką masę: żółtka, mąkę, budynie i 1 szkl. mleka. Pozostałe mleko gotujemy, z cukrem i cukrem waniliowym. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia. Przykrywamy folia aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia. Margarynę / lub masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec, po dokładnym wymieszaniu masła z budyniem, dodajemy alkohol i jeszcze dobrze wszystko miksujemy.

Ten krem wykładamy na spód makowo – kokosowy. Wyrównujemy. Na wierzch układamy herbatniki maczane w alkoholu (herbatniki maczamy, a nie nasączamy w alkoholu, czyli zanurzamy z jeden strony, następnie z drugiej i wykładamy na ciasto).

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu dodając mleko. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania lśniącej, błyszczącej polewy, którą wylewamy na herbatniki. I jeszcze półpłynną polewę posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto wkładamy na 5 godzin do lodówki.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze