Bardzo fajne ciasto dla pełnoletnich smakoszy. Zawiera alkohol 🙂 Pyszny spód makowo – kokosowy, z budyniową masą, z dodatkiem wódki lub likieru. Wszystko przykryte herbatnikami oblanymi czekoladą z wiórkami kokosowymi. Chyba nie trzeba więcej słów zachęty, żeby zrobić to ciasto?
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na spód:
- 150 g suchego maku
- 6 białek
- 150 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 opakowania budyniu waniliowego (4 x 40 g)
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 6 łyżek adwokatu lub wódki
Polewa:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 4-5 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników (ok. 200 g, 23 sztuki)
- wódka do nasączania herbatników
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mak mieszamy z wiórkami kokosowymi, a następnie mieszankę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ubitą pianą. Ciasto wylewamy na foremkę 24 x 38 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 -25 min w temperaturze 160-170°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu:
Miksujemy na gładką masę: żółtka, mąkę, budynie i 1 szkl. mleka. Pozostałe mleko gotujemy, z cukrem i cukrem waniliowym. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia. Przykrywamy folia aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia. Margarynę / lub masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec, po dokładnym wymieszaniu masła z budyniem, dodajemy alkohol i jeszcze dobrze wszystko miksujemy.
Ten krem wykładamy na spód makowo – kokosowy. Wyrównujemy. Na wierzch układamy herbatniki maczane w alkoholu (herbatniki maczamy, a nie nasączamy w alkoholu, czyli zanurzamy z jeden strony, następnie z drugiej i wykładamy na ciasto).
Przygotowanie polewy:
Czekoladę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu dodając mleko. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania lśniącej, błyszczącej polewy, którą wylewamy na herbatniki. I jeszcze półpłynną polewę posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy na 5 godzin do lodówki.
Smacznego!