zdjęcie ciasta kawowego

Ciasto mocno kawowe

Przedstawiamy przepis dla smakoszy „małej czarnej”. Ciemny biszkopt, przepleciony masą mocno kawową. A wierzch ciasta wieńczy galaretka, również mocno kawowa. Pieczcie i delektujcie się smakiem zaczerpniętym z aromatycznego napoju.

Czas przygotowania 1 godz. 40 min

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g  cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę kawową:

  • 600 g śmietanki kremówki (30%)
  • 250  g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 16 g kawy rozpuszczalnej (około 4 łyżek)
  • 32 g żelatyny (około 4 łyżek)
  • 100 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na galaretkę kawową

  • 6 g kawy rozpuszczalnej (około 1,5 łyżki)
  • 24 g żelatyny (około 3 łyżek)
  • 26 g cukru (około 2 łyżki)
  • 500 ml wrzątku

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajamy wzdłuż na połowę.

Wykonanie galaretki kawowej:

Żelatynę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, a następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i cukier. Wszystko dobrze mieszamy do połączenia się składników. Galaretkę zostawiamy do wystudzenia. Przed wylaniem na ciasto musi lekko tężeć! Najlepiej przyszykować ją na początku robienia ciasta, ponieważ galaretka będzie stygnąć kilka godzin.

Wykonanie bitej śmietany:

Żelatynę i kawę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do przestudzenia.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę i kiedy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy dokładnie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem dodajemy przestudzoną żelatynę z kawą i cukrem, i mieszamy tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Masę dzielimy na dwie części w częściach 2/3 i 1/3.

Składania ciasta:

Biszkopt wkładamy do foremki, w której go piekliśmy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy jedną połówkę biszkoptu, którą nasączamy ponczem przygotowanym z wymieszanych składników: wody, cukru i opcjonalnie likieru amaretto.

Porcję 2/3 masy śmietanowo-kawowej wylewamy na wierzch biszkoptu i przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, ten też nasączamy. Teraz na drugi placek biszkoptu wykładamy drugą część masy (czyli 1/3) śmietanowo-kawowej. Blaszkę wkładamy do lodówki.

Gdy galaretka lekko tężeje, wyciągamy foremkę z lodówki i wylewamy galaretkę na wierzch ciasta. Galaretka sama ładnie rozprowadzi się po cieście. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *