Proste ciasto o niepowtarzalnym smaku miodu, orzechów, czekolady. W krótkim czasie otrzymujemy wyjątkowe ciasto.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 200 g cukru
- 400 g płynnego miodu
- 400 g mąki
- 200 g czekolady
- opakowanie proszku do pieczenia
- 150 g rodzynek
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżeczka cynamonu
- 250 ml wody
Wykonanie:
Miód i cukier przełożyć do rondelka i na wolnym ogniu rozpuścić. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Następnie (nie przerywając mieszania) stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mąkę i proszek do pieczenia wcześniej przesialiśmy przez sito.
Czekoladę stopić na parze, dodać rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczy i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masę połączyć z masą miodową i bardzo energicznie mieszając wszystko ze sobą wymieszać.
Całą masę przeląc do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godz., w temp. 180° C
Smacznego!