zdjęcie ciasta

Ciasto miodnik

Proste ciasto o niepowtarzalnym smaku miodu, orzechów, czekolady. W krótkim czasie otrzymujemy wyjątkowe ciasto.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 400 g płynnego miodu
  • 400 g mąki
  • 200 g czekolady
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 ml wody

Wykonanie:

Miód i cukier przełożyć do rondelka i na wolnym ogniu rozpuścić. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Następnie (nie przerywając mieszania) stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mąkę i proszek do pieczenia wcześniej przesialiśmy przez sito.

Czekoladę stopić na parze, dodać rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczy i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masę połączyć z masą miodową i bardzo energicznie mieszając wszystko ze sobą wymieszać.

Całą masę przeląc do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godz., w temp. 180° C

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze