zdjęcie ciasta

Ciasto mega cytrynowe

Przepis na ciasto mega…. Mega smaczne i mega cytrynowe. Smak uzyskujemy z przełożenia biszkoptu masą z bitej śmietanki połączonej z mascaropne, a smak cytrynowy z dużej ilości skórki i soku z cytryny. Ciasto lekkie i orzeźwiające.

Czas przygotowania 60 min 

The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Składniki na biszkopt:

  • 7 całych jajek
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 190 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę cytrynową:

  • 560 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (2 x 75 g)
  • 500 ml wody do galaretki
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 5 łyżek cukru pudru

Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na polewę cytrynową:

  • 2 czekolady białe (200 g)
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • Otarta skórka z jednej cytryny

Dodatkowo:

  • Migdały w płatkach

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajmy wzdłuż na połowę.

Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na pół sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone, cukier puder i otartą skórkę cytryny i wszystko dobrze mieszamy, do połączenia się składników. Teraz dodajemy cienkim strumieniem galaretkę cytrynową. Rozrobiliśmy ją w 500 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia, by była całkowicie zimna. Mieszamy mikserem, a na koniec dodajemy sok z jednej cytryny i mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilkę.

Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta) i wkładamy upieczony jeden placek biszkoptu. Nasączamy go ponczem cytrynowym, przygotowanym z 200 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukrem. Łyżką nasączamy biszkopt po całej powierzchni. Na biszkopt wykładamy masę cytrynową, którą wcześniej przygotowaliśmy (jeżeli masa będzie za rzadka poczekajmy 5 – 10 min). Masę przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który wcześniej również nasączyliśmy ponczem.

Na koniec ciasto polewamy polewą cytrynową, którą przyszykowaliśmy z dwóch tabliczek czekolady rozpuszczonych w 100 ml śmietanki kremówki. Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia na około 5 min. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *