Przepis na ciasto marchewkowe. Udane połączenie delikatnego i wilgotnego ciasta ze zdrowym warzywem. Masa z bitej śmietany z dodatkiem musu z nektarynek. Coś pysznego… paluszki lizać!
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 jajka
- 300 g cukru brązowego
- 300 ml oleju rzepakowego
- 700 g marchewki
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 3 nektarynki
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 4 -5 łyżek cukru pudru
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewę:
- 150 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy cukier brązowy i ubijamy, aż cukier połączy się z jajkami. Następnie dolewamy olej, ale robimy to bardzo powoli, cały czas mieszając mikserem.
Do takiej masy dodajemy marchewkę (startą na tarce na dużych oczkach), wiórki kokosowe, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dobre mieszamy, ale już łyżką i robimy to delikatnie.
Gdy wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż do połączenia się składników.
Formę prostokątną, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na blaszką, ładnie wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 35 min. Ciasto, po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie ciasto przecinamy na połowę wzdłuż i dla ułatwienia przecinamy jeszcze na połowę (ciasto marchewkowe jest dosyć ciężkie i łatwo się łamie, dlatego warto je przekroić na połowę, żeby tego uniknąć).
Następnie nektarynki obieramy ze skórki i blenderem miksujemy na mus. W oddzielnej misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę, następnie dodajemy cukier puder oraz mus z nektarynek i wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (rozrobioną w 80 ml wrzątku) i mieszamy do połączenia się składników.
Foremkę, w której piekło się ciasto, powtórnie wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy przekrojony spód ciasta marchewkowego. Na niego wykładamy nasz krem, który w razie potrzeby wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem z ciasta marchewkowego.
Górę ciasta polewamy polewą czekoladową, którą przygotowujemy roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.
Smacznego!
Przepis video