zdjęcie ciasta

Ciasto Lion

Polecamy ciasto dla fanów batonika Lion, jak również dla fanów ciast na zimno i dla wszystkich fanów ciast. Ciasto Lion na zimno przygotowane z kilku składników znika z talerza w kilka minut. Ryż preparowany, masa kajmakowa, orzeszki ziemne i bita śmietana. Proste składniki zaklęte w przepyszne ciasto.

Czas przygotowania 60 min ikonka flagi angielskiejPrzepis po angielsku/The recipe is in English

Składniki na warstwę z ryżem preparowanym:

  • 130 g ryżu preparowanego
  • 800 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 120 g orzeszków ziemnych solonych

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g masy kajmakowej (krówkowej)

Dodatkowo:

  • 1 czekolada mleczna
  • 2-3 łyżki mleka
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • 250 g herbatników maślanych

Wykonanie:

Na patelni podprażamy orzeszki ziemne, studzimy i kroimy dość grubo. Do miski dajemy ryż preparowany oraz orzeszki ziemne i wszystko dobrze mieszamy. Do tego dodajemy sukcesywnie masę kajmakową i mieszamy, tak żeby masa kajmakowa dobrze oblepiła ryż preparowany.

Blaszkę prostokątną, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a na spód wykładamy herbatniki maślane. Na herbatniki rozkładamy wcześniej przyszykowaną masę z ryżem preparowanym i wszystko ładnie równamy. Na górę układamy drugą warstwę herbatników i dłońmi dosyć mocno, dociskamy herbatniki, żeby dobrze spoiły się z masą.

Blaszkę odkładamy na bok. W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Gdy śmietana gęstnieje, dodajemy cukier puder i ubijamy, ale tak żeby śmietana nie była za bardzo sztywna. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy przez chwilę, aż masa zrobi się sztywna. Na koniec dodajemy masę kajmakową i mieszamy mikserem, tylko do połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę, wykładamy do naszej blaszki na herbatniki. Całość masy równomiernie rozprowadzamy. Wierzch masy obsypujemy orzeszkami ziemnymi, które jak wcześniej podprażyliśmy na patelni i pokroiliśmy dosyć grubo. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z 3-4 łyżkami mleka. Polewamy ciasto płyną czekoladą, nabierając na łyżkę i pozwalając, aby czekolada spływała delikatnie stróżką na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *