zdjęcie placków ciasta kruchego

Ciasto kruche

Przepis na ciasto kruche na dwa placki o wymiarach 24 x 38 cm.

Czas przygotowania 40 min

Składniki na ciasto:

  • 440 g mąki (około 3 szk.)
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Przepis jest na dwie warstwy ciasta kruchego.

W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy to zrobić siekając nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek.  Ciasto dzielimy na dwie części.  Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć cały spód ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 min. Wyjąć i ostudzić. Z drugą częścią ciasta robimy to samo.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze