Przepis na ciasto kruche na dwa placki o wymiarach 24 x 38 cm.
Czas przygotowania 40 min
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki (około 3 szk.)
- 6 żółtek
- 1 margaryna
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przepis jest na dwie warstwy ciasta kruchego.
W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy to zrobić siekając nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć cały spód ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 min. Wyjąć i ostudzić. Z drugą częścią ciasta robimy to samo.
Smacznego!