zdjęcie ciasta

Ciasto czekoladowe na zimno

Przepis tak fajny, że nie mogliśmy się oprzeć temu ciastu na zimno. Warstwy herbatników przekładane budyniem czekoladowym. Dodatkowym atutem tego ciasta jest warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Umili każdą chwilę przy kubku kawy.

Czas przygotowania 50 min

Składniki na masę budyniową:

  • 1,3 l mleka
  • 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g bez cukru)
  • 1  łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
  • 3 paczki herbatników czekoladowych (3 x 250 g)
  • 350 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Kakao do posypania
Wykonanie:

1,3 litra mleka odlewamy 300 ml do miseczki, w której mieszamy budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka, tzn. 1 l,  gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszaninę (mleka, mąk i budyniu) i mieszamy, aż do zagotowania. Budyń cały czas mieszamy, inaczej się przypali. Po zagotowaniu budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i  miksujemy do powstania gładkiej masy. 200 g masy odkładamy do miseczki, a pozostałą część dzielimy na dwie równe części.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy  papierem do pieczenia. Na spód, na całej powierzchni wykładamy herbatniki, w razie potrzeby przycinamy. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej rozprowadzając po całej powierzchni, którą przykrywamy herbatnikami. Następna warstwa to warstwa dżemu porzeczkowego, którą wykładamy i równamy po całej powierzchni. Na to wykładamy znów herbatniki, a następnie drugą połowę budyniu. Wszystko przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki przykrywamy cienką warstwą masy budyniowej (200 g którą wcześniej odłożyliśmy). Całość posypujemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze