Przepis tak fajny, że nie mogliśmy się oprzeć temu ciastu na zimno. Warstwy herbatników przekładane budyniem czekoladowym. Dodatkowym atutem tego ciasta jest warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Umili każdą chwilę przy kubku kawy.
Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę budyniową:
- 1,3 l mleka
- 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g bez cukru)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 3 paczki herbatników czekoladowych (3 x 250 g)
- 350 g dżemu z czarnej porzeczki
- Kakao do posypania
Wykonanie:
1,3 litra mleka odlewamy 300 ml do miseczki, w której mieszamy budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka, tzn. 1 l, gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszaninę (mleka, mąk i budyniu) i mieszamy, aż do zagotowania. Budyń cały czas mieszamy, inaczej się przypali. Po zagotowaniu budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiej masy. 200 g masy odkładamy do miseczki, a pozostałą część dzielimy na dwie równe części.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, na całej powierzchni wykładamy herbatniki, w razie potrzeby przycinamy. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej rozprowadzając po całej powierzchni, którą przykrywamy herbatnikami. Następna warstwa to warstwa dżemu porzeczkowego, którą wykładamy i równamy po całej powierzchni. Na to wykładamy znów herbatniki, a następnie drugą połowę budyniu. Wszystko przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki przykrywamy cienką warstwą masy budyniowej (200 g którą wcześniej odłożyliśmy). Całość posypujemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
Smacznego!
Przepis video