zdjęcie ciasteczek

Ciasteczka ślimaczki

Przepis na kruche ciasteczka z jasnego i ciemnego ciasta, z dodatkiem masła orzechowego. Bardzo łatwe do zrobienia, chrupiące i co najważniejsze bardzo pyszne. Wspaniałe do kawy i na podwieczorek.

Czas przygotowania 50 min

Składniki:

  • 90 g masła
  • 50 g masła orzechowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Do miski dajemy mąkę, masło, masło orzechowe, cukier, mleko, żółtko i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy, a następnie wyrabiamy dłońmi, aby powstało ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy, aż połączą się składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto jasne i ciasto ciemne na dwa podobne placki. Ciasto ciemne kładziemy na jasne i zwijamy w rulon. Takie ciasto możemy włożyć do zamrażalnika na 1 godz., wtedy stwardnieje i będzie dobrze się kroić. Kroimy w paski o grubości około 1 cm. Pocięte ciasto wykładamy w odstępach na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 min.

Z przepisu wychodzi około 20 szt. ciasteczek.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze