Chrupiące ciasteczka z siemię lnianym to idealna przekąska między daniami dla osób będących na diecie.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 100 g otrębów owsianych
- 20 g otrębów pszennych zmielonych
- 1 całe jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 30 g mleka chudego
- 40 g siemię lniane
- 2-3 łyżeczki słodzika
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki lub miksera. Nasze ciasto na ciasteczka wykładamy w formie kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Palcami rozgniatamy je i formujemy kształt okręgu. Jak chcemy zrobić idealny okrąg to bierzemy szklankę, kubek lub inne okrągłe naczynie w naszym przypadku plastikowy kubek o średnicy 8 cm wciskając w nasze ciasteczka, a nadmiar z boku kubeczka usuwamy. Po wierzchu smarujemy lekko wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 17 min. Z przepisu wychodzi około 8 ciasteczek o średnicy 8 cm. Podajemy po wystygnięciu. Smacznego!