zdjęcie ciasta

Brownie z orzechami

Ciasto mocno czekoladowe z akcentem orzechowym, typowe dla kuchni amerykańskiej. Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi. Uświetni chwile te zwykłe i te nadzwyczajne.

Czas przygotowania 50 min

Składniki:

  • 420 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 360 g cukru
  • 150 ml wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g orzechów włoskich (można zastąpić orzechami  laskowymi, nerkowca lub migdałami)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)
  • 5 – 6 łyżek mleka

Wykonanie:

Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 150 ml wody, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gdy wszystko się zagotuje, ściągamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę mleczną i gorzką oraz pokrojone w kosteczkę masło. Pod wpływem ciepła czekolady i masło całkowicie się roztopią. Całość mieszamy co chwilę, łącząc ze sobą składniki.

W międzyczasie do miski dajemy 5 całych jajek i roztrzepujemy je trzepaczką lub mikserem. Następnie do rozbełtanych jajek dodajemy mąkę. Po wymieszaniu jajek z mąką małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy tylko chwilkę mikserem, na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Przygotowaną masę wylewamy do blaszki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy  przez                25 – 30 min (grzałki góra i dół). Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto można wyciągnąć z piekarnika.

Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki i polewamy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i mleka, w kąpieli wodnej.

Ciasto możemy jeść dopiero po całkowitym wystudzeniu, wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *