zdjęcie ciasta

Brownie z orzechami

Ciasto mocno czekoladowe z akcentem orzechowym, typowe dla kuchni amerykańskiej. Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi. Uświetni chwile te zwykłe i te nadzwyczajne.

Czas przygotowania 50 min

Składniki:

  • 420 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 360 g cukru
  • 150 ml wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g orzechów włoskich (można zastąpić orzechami  laskowymi, nerkowca lub migdałami)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)
  • 5 – 6 łyżek mleka

Wykonanie:

Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 150 ml wody, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gdy wszystko się zagotuje, ściągamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę mleczną i gorzką oraz pokrojone w kosteczkę masło. Pod wpływem ciepła czekolady i masło całkowicie się roztopią. Całość mieszamy co chwilę, łącząc ze sobą składniki.

W międzyczasie do miski dajemy 5 całych jajek i roztrzepujemy je trzepaczką lub mikserem. Następnie do rozbełtanych jajek dodajemy mąkę. Po wymieszaniu jajek z mąką małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy tylko chwilkę mikserem, na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Przygotowaną masę wylewamy do blaszki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy  przez 25 – 30 min (grzałki góra i dół). Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto można wyciągnąć z piekarnika.

Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki i polewamy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i mleka, w kąpieli wodnej.

Ciasto możemy jeść dopiero po całkowitym wystudzeniu, wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze