Ciasto mocno czekoladowe z akcentem orzechowym, typowe dla kuchni amerykańskiej. Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi. Uświetni chwile te zwykłe i te nadzwyczajne.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 420 g masła
- 5 jajek
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g czekolady mlecznej
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 360 g cukru
- 150 ml wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g orzechów włoskich (można zastąpić orzechami laskowymi, nerkowca lub migdałami)
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)
- 5 – 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 150 ml wody, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gdy wszystko się zagotuje, ściągamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę mleczną i gorzką oraz pokrojone w kosteczkę masło. Pod wpływem ciepła czekolady i masło całkowicie się roztopią. Całość mieszamy co chwilę, łącząc ze sobą składniki.
W międzyczasie do miski dajemy 5 całych jajek i roztrzepujemy je trzepaczką lub mikserem. Następnie do rozbełtanych jajek dodajemy mąkę. Po wymieszaniu jajek z mąką małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy tylko chwilkę mikserem, na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Przygotowaną masę wylewamy do blaszki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25 – 30 min (grzałki góra i dół). Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto można wyciągnąć z piekarnika.
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki i polewamy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i mleka, w kąpieli wodnej.
Ciasto możemy jeść dopiero po całkowitym wystudzeniu, wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Przepis video