Bita śmietana nie musi być dodatkiem do deseru, ale wspaniale sprawdza się jako samodzielny deser. A orzechy dopełnią smaku. Polecamy!
Czas przygotowania 20 min
Przepis dla 2 osób
Składniki:
- 330 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 orzechy włoskie
- 2 fixy do śmietany
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wyciągamy bezpośrednio z lodówki i wlewamy do miski. Mikserem na wysokich obrotach ubijamy śmietanę. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy fixy do śmietany (jeżeli użyjemy śmietany 36% nie musimy używać fixów do śmietany). Zmniejszamy obroty miksera i dalej ubijamy. Gdy śmietana bardziej zgęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy do pożądanej gęstości.
Bitą śmietanę przekładamy do dwóch pucharków. Orzechy obieramy z łupin i drobno siekamy. Bitą śmietanę obficie posypujemy orzechami.