Porady kulinarne

Kategorie
zdjęcie wagi Przelicznik wag kulinarnych

Kto z nas nie zastanawiał się ile waży szklanka cukru lub łyżka mąki? A wiesz ile waży jedno jajko? W artykule poznamy przelicznik miar produktów najczęściej używanych w kuchni.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie mięsa To i owo o mięsie wieprzowym

Z artykułu dowiemy się jaki jest podział półtuszy wieprzowej. Jak również o właściwościach mięsa wieprzowego i jego przetworów. Oraz, który rodzaj mięsa jest najlepszy do danej potrawy. Zapraszam.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie pierogów Pierogi

Nie ma chyba na świecie osoby, która nie znałaby potrawy zwanej "pierogami". My Polacy uważamy je za swoje staropolskie danie. Jednak prawda jest trochę inna.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie soli Kiedy solić potrawy

Kiedy solić potrawy: przed czy po smażeniu? A kiedy posolić zupę? Każdy nie raz zadawał sobie to pytanie. Choć odpowiedź jest banalnie prosta, to musimy poznać kilka reguł, żeby nasze dania były smaczne i soczyste.



....................................................................................................................................................................................
 zdjęcie pizzy Parę słów o pizzy

Nie ma już chyba osoby, która nie jadłaby pizzy. Ta potrawa pochodząca z Włoch jest obecnie mocno rozpowszechniona na całym świecie. Najpierw była na cieście makaronowym, później wprowadzono ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym, posypane startym żółtym serem z różnymi ziołami i dodatkami. Oto cały sekret pizzy. Ale czy na pewno? Zapraszam do lektury.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie biszkptu Jak zrobić dobry biszkopt

Przepisów na biszkopt jest bardzo wiele. Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony, który może dostał od mamy lub babci. Z pozoru bardzo łatwe ciasto, ale może przysporzyć wiele problemów dla osób z mniejszym doświadczeniem. Jak ich uniknąć, jak upiec dobry biszkopt, który nie opadnie? Zapraszam do przeczytania artykułu.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie ciasta drożdżowego Wszystko o cieście drożdżowym

Ciasto drożdżowe jest podstawą do wyrobu ciast słodkich jak i wytrawnych. Jest to ciasto najbardziej rozpowszechnione wśród innych ciast. Odznacza się dużą pulchnością, a zawdzięcza to drożdżom, które są biologicznym środkiem spulchniającym ciasto. Z ciasta drożdżowego powstają wspaniałe wypieki np. ciasta drożdżowe z kruszonką, z truskawkami czy rabarbarem, bułeczki słodkie i różnego rodzaju pieczywo oraz najbardziej znana i lubiana przez wszystkich pizza.
Zapraszam do lektury.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie ciasta kruchego Ciasto kruche

Wszystko o cieście kruchym. Dowiemy się jakich składników najlepiej użyć do wyrobu ciasto kruchego, czy dodać całe jajko, czy tylko żółtko i jak je naprawdę zrobić, żeby było kruche. Polecam!



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie mąk Rodzeje i zastosowanie mąki

Z artykułu dowiemy się jakie są typy mąki i do czego możemy ich użyć.
Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne typy mąki oraz ich oznaczenia, np. w Niemczech mąka pszenna typ 405.



....................................................................................................................................................................................
zdjęcie kotła Triki w kuchni

Jeśli lubisz gotować musisz poznać kulinarne triki. W artykule zawarte jest kilkadziesiąt sztuczek kulinarnych, które przydadzą Ci się w codziennej pracy w kuchni.



....................................................................................................................................................................................


Poprzednia 1 2


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

Pyszne bułeczki drożdżowe.
Zapraszam!

zdjęcie bułek

.........................................................


Kategorie
Strona główna
Babki...
Dania główne
Zupy
Pieczywo
Sałatki i surówki
Domowe wędliny
Porady
Informacje
Popularne przepisy
Ciasto Kinder Country
Ciasto Ferrero Rocher
Ciasto Pani Walewska
Cytrynowiec
Ciasto puszek v. 2
Ciasto Michałek
Jabłecznik z budyniem
Rurki z kremem budyniowym
Deser "Brzoskwiniowa krówka"
Ciekawe porady
Wielki Test Śmietanek Kremówek
Jak zrobić polewę czekoladową
Krem budyniowy
To i owo o mięsie wieprzowym
Pierogi
Kiedy solić potrawy
Cudowne właściwości octu jabłkowego
Jak zrobić dobry biszkopt
Co warto wiedzieć o cebuli
Media społecznościowe





© Copyright 2016-2019 KuchniaMagdy.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone.